Julkaistu03.05.2021
Viimeksi muokattu
20.10.2023

Millainen yrityslaina sopii yrityksesi tarpeisiin?

Jos harkitset liiketoimintasi laajentamista tai etsit vaihtoehtoja odottamattomien kustannusten kattamiseksi, ulkoinen rahoitus voi auttaa yritystäsi saavuttamaan haluamasi tavoitteet. Ennen päätöksen tekemistä suosittelemme sinua pohtimaan, millainen rahoitus sopii juuri sinun yrityksesi tarpeisiin. 

 

Selvitä kuitenkin seuraavat asiat, ennen kuin aloitat tiedonhaun: 

  • Määritä, kuinka paljon rahaa tarvitset. 
  • Laadi toteuttamiskelpoinen liiketoimintasuunnitelma. 
  • Pohdi, kuinka kauan sinulla menee lainan takaisinmaksamiseen. 
  • Arvioi kykysi maksaa laina takaisin. 

 

Yleisimmät yritysrahoituksen tyypit: 

 

Määräaikaiset yrityslainat 

Määräaikainen yrityslaina on pankin tai muun vastaavan lainanantajan ennalta määritellylle summalle myöntämä laina, jolla on kiinteä takaisinmaksusuunnitelma ja joko kiinteä tai vaihtuva korko. 

Perinteisellä määräaikaisella yrityslainalla yritykselle voidaan myöntää lainaa jopa 1 000–500 000 euroa 3–7 vuoden takaisinmaksuajalla. 

Määräaikainen yrityslaina onkin yksi suosituimmista lainavaihtoehdoista ja nopeimmista keinoista saada rahoitusta yrityksellesi. Tällä yrityslainavaihtoehdolla liiketoimintaan voi saada lainaa 5 000–2 000 000 euroa, ja lainan voi maksaa takaisin osissa 1–60 kuukauden aikana.  

Määräaikaisella lainalla on joustavammat kelpoisuusedellytykset, ja lainaa voi hakea helposti verkossa. Lainanantajasta riippuen laina voidaan hyväksyä ja yritys voi saada rahoituksen samana päivänä, kun hakemus on lähetetty.  

Määräaikaisen rahoituksen helppouden vuoksi se voi olla myös kallis. Korkotaso voi olla hieman pankki- tai yksityislainaa korkeampi.Lainan takaukseksi voi hyödyntää myös lainan vakuuksia, jolla on usein alentava vaikutus lainan kokoon. 

Määräaikainen rahoitus sopii esirahoitettaviin hankkeisiin, varasto- tai laiteinvestointeihin, laajennuksiin, saatavien tasaamiseen, ajoittaisen käteisvajeen kattamiseen tai käyttöpääoman lisäämiseen.  

 

Luottolimiitti  

Yrityksen luottolimiitti on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen kuin luottokortti.  

Perinteisen lainan kaltaisen kertasumman sijaan luottolimiittiä hyödyntävät yritykset voivat käyttää heille myönnettyä luottoa milloin tahansa. Yritykset voivat käyttää luottolimiittiä haluamissaan summissa, kunhan lainan kokonaismäärä ei ylitä luottorajan kattoa.  

Korkoa maksetaan ainoastaan luotonottajan käyttämästä rahasummasta.  

 

Factoring eli laskurahoitus 

Factoringin avulla yrityksesi voi saada rahoitusta myymällä laskunsa kolmannelle osapuolelle (ns. factoring-yritys) alennusta tai maksua vastaan. Yritykset voivat valita joko perinteisen tai ns. ”silent factoring” rahoituksen väliltä. 

Perinteisessä factoring rahoituksessa yritys myy valitsemiensa laskujen saamisoikeuden factoring-yritykselle, joka maksaa yritykselle vastineena laskun arvon alennettuun hintaan – usein 70–85 % laskun nimellisarvosta. 

”Silent factoring” -rahoituksella yritykselle puolestaan jää oikeus periä lasku, joten laskunsaajalle ei lähetetä ilmoitusta factoring-ratkaisusta. Kun lasku on peritty, yritys maksaa takaisin saamansa summan sekä factoring-yrityksen maksut.  

 

Käteisvarojen ennakkomaksu 

Käteisvarojen ennakkomaksulla yritys saa nopean käteisennakon tulevaa myyntiä vastaan. Tämän tyyppinen yritysrahoitus on yleisesti ottaen saatavilla yrityksille, joilla on tasainen luottokorttimyynti, kuten vähittäiskaupat, ravintolat ja lääkärin vastaanotot.  

Yritykset saavat lainanantajalta kertasuorituksen ja maksavat sen takaisin, kun he tekevät myyntiä asiakkaille. Käteisvarojen ennakkomaksulla on tunnetusti korkea korkotaso, joka määräytyy ennakon pääomaan liittyvällä kertoimella.  

 

Yrityslainan kilpailutus - mitä kannattaa pitää mielessä?  

 Jos haluat vertailla yrityslainoja, tässä on tärpit asioista, mitä pitää muistaa:  

Selvitä, kuinka paljon velkaa yrityksesi voi ottaa.  

Sen selvittäminen, kuinka paljon lainaa yritykselläsi on varaa ottaa, on erittäin hyödyllinen askel yrityksesi menestyksen kannalta. Yleisin kassavirran mittari, jota käytetään arvioitaessa yrityksen velkakapasiteettia, on velan suhde käyttökatteeseen (Debt to EBITDA Ratio). Tämän suhdeluvun logiikka perustuu siihen, että tietylle määrälle velkaa, EBITDA jaettuna tällä summalla saadaan tulokseksi se, kuinka monta vuotta yritykseltä kestää maksaa velka takaisin.  

Lue lisää kassavirrasta ja EBITA:sta.  

  

Yritysrahoituksen tyyppi  

Selvitä, minkälainen yritysrahoitus sopii omalle yrityksellesi parhaiten. Nykyään yrityksille on tarjolla monia vaihtoehtoja, kuten perinteiset yrityslainat, vakuudettomat yrityslainat, luottolimiitit, vakuudellinen yrityslaina, factoring-rahoitus, joukkorahoitus, leasing ja niin edelleen. 

Tarpeistasi riippuen jotkin rahoitusratkaisut saattavat sopia sinulle paremmin kuin toiset.  

  

Vertaa yrityslainoja  

Tarjousten tarkistaminen ja yrityslainan vertailu voisi antaa sinulle paremman yleiskuvan vaihtoehdoistasi. Kun vertaat yrityslainoja ja -tarjouksia, varmista, että otat huomioon:  

  • korko   

  • muut kustannukset, kuten perustamiskulut tai ennenaikaisen takaisinmaksun kustannukset 

  • myöhästymismaksut  

  • takaisinmaksuehdot  

  • muut edut, jotka liittyvät yhteistyöhön lainantarjoajan kanssa 

  

Lue lainaehdot huolellisesti  

Ota aikaa ja lue lainaehdot tai lainasopimus aina huolella, sillä näin varmistat, että sinulla on selkeä yleiskuva vastuistasi ja velvollisuuksistasi sekä kaikista mahdollisista lisäkustannuksista.  

 

Yrityksille, jotka haluavat sijoittaa kasvuun tai kattaa ennakoimattomia kuluja 

CapitalBox tarjoaa käyttöpääomaa yrityksille, jotka haluavat investoida kasvuun. Lainaa on mahdollista saada 5 000– 2 000 000 euroa. Lainan voi maksaa takaisin jo kuukaudessa tai viiden vuoden kuluessa.